AquaNano - Viitorul argintului coloidal
În
zilele noastre, argintul coloidal este comercializat (atât cât se mai poate) ca
supliment alimentar, fiind considerat un micronutrient. Deși nevoia de argint a
organismului nu este clar definită, până în momentul actual singura formulă de
comercializare a acestuia a rămas aceea de „supliment alimentar“ și nu se știe
pentru cât timp va rezista.
Noile
prevederi legislative din Uniunea Europeana au devenit atât de drastice în
privința mențiunilor și a standardelor privitoare la suplimentele alimentare,
încât în acest moment (2012) nu mai este posibilă notificarea produselor pe
bază de argint nici măcar sub această formă și doar produsele care au fost
astfel notificate până în 2010 mai pot rămâne pe piață pentru o perioadă (încă)
nedefinită.
Desigur,
ele încă pot fi produse și comercializate sub formă de produse cosmetice (deși,
din nou, nu se știe până când) sau sub formă nedefinită, fără vreo destinație
anume, rămânând la latitudinea consumatorului final necesitatea de a-și
manifesta discernământul în asemenea situații.
Evident,
rămâne oricând posibilă producerea și comercializarea sa ca medicament (iar în
opinia noastră acesta și este statutul său de drept) de către firmele de
profil, însă se pare că tocmai acestea (firmele producătoare de medicamente) nu
sunt foarte interesate. În opinia noastră, unul dintre principalele motive este
că profiturile ar fi destul de slabe, dar este posibil ca această situație să
se modifice în viitor.
Un
alt aspect legat de viitorul argintului coloidal este faptul că este posibil
(contrar celor afirmate de către unele persoane) ca anumite microorganisme să
dezvolte rezistență la argint, așa cum s-a petrecut și în cazul unor
antibiotice. Se pare totuși că acest fapt este mai puțin probabil, deoarece nu
au fost remarcate astfel de cazuri în deceniile de utilizare intensivă din
prima jumătate a secolului trecut, în timp ce, după cum se știe, rezistența la
antibioticele moderne a crescut într-un ritm foarte rapid.
Deja
au fost descoperite unele specii de bacterii care au anumite gene ce le conferă
rezistență la cupru. Microorganisme rezistente la argint au fost colectate din
solurile minelor de argint, iar în cazul acestora s-a observat chiar acumularea
argintului în cantități ridicate, de până la 23 mg de argint la gramul de
materie uscată.
Astfel
au fost identificate mecanismele genetice care permit dezvoltarea acestei
rezistențe, și anume: plasmida Salmonella pMGH100, care implică nouă gene în
trei unități de transcripție.
Dat
fiind că bacteriile sunt capabile să transfere material genetic de la un
organism la altul, și cum astfel de gene rezistente la argint există deja în
natură, utilizarea extensivă, în ritm crescut, a argintului în produsele de
consum va avea ca efect în cele din urmă dezvoltarea patogenilor rezistenți la
argint.
Este
posibil ca acest fenomen să nu fi avut loc până acum, datorită faptului că
utilizarea argintului a fost abandonată încă de la jumătatea secolului trecut,
odată cu introducerea antibioticelor moderne. Însă, ca urmare a folosirii
exagerate a antibioticelor au apărut și organisme patogene care și-au dezvoltat
o multiplă rezistență la acestea.
Este
de asemenea posibil ca o întrebuințare mult mai inteligentă a produselor pe
bază de argint să elimine acest neajuns, însă doar viitorul ne va putea
confirma aceasta.
Aquanano/ Ives Leon Anckaert, Avilomy srl, Salonta (Bihor)
Comentarii
Trimiteți un comentariu