Lichen de Piatră
Lichenul
de piatră
face
parte din clasa Ascomycetes, familia Parmeliaceae, fiind o plantă
lipsită de rădăcină, tulpină şi frunze. Corpul său este un tal
în formă de tufă mică, care are lobii divizaţi în două,
răsuciţi şi tiviţi pe margine cu cili groşi şi rigizi. Culoarea
variază de la verde-cenuşiu până la brun-negru pe faţa
superioară, fiind albicioasă pe partea inferioară şi roşiatică
la locul în care se prinde de sol. El poate supravieţui în medii
prea dure pentru plantele superioare, cu condiţia ca umiditatea să
fie suficient de mare şi temperatura suficient de scăzută, fiind
dependent de umiditatea aerului în mai mare măsură decât cea a
solului, astfel încât, poate tolera soluri nisipoase, neprimitoare,
în zone de mare altitudine. Creşte pe stâncile şi platourile din
zona alpină şi subalpină, în majoritatea ţărilor nordice,
precum şi la noi în ţară. Se mai numeşte muşchi creţ, muşchi
de munte, muşchi de piatră, lichen de Islanda.
COMPOZIŢIE
CHIMICĂ:
mucilagii,
poliholozide hidrosolubile (lichenină şi izolichenină), acizi
lichenici (cetraric, protocetraric, protolichenstearic, usnic),
fridelină, ulei volatil, iod, vitamine (A şi B), etc.
Actiuni
CEAI LICHENI DE PIATRA:
expectorant,
antitusiv, emolient, antiinflamator, posedă proprietăţi
antibiotice mai ales faţă de Mycobacterium tuberculosis, stimulent
al secreţiilor biliare şi pancreatice, stomahic, pansament gastric,
antiemetic, antitumoral, stimulează pofta de mâncare.
Indicatii:
se
utilizează ca adjuvant în: bronşite acute şi cronice,
traheobronşite, laringite, astm bronşic, gripă, tuberculoză
pulmonară, insuficienţă pancreatică, pancreatită cronică,
dischinezii biliare, digestie dificilă, gastrită hiperacidă, ulcer
gastric, rău de mişcare, stări de vomă, vărsăturile care apar
în sarcină, tumori ale tubului digestiv, anorexie.
Administrare:
-pulberea
– planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o
linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine
sub limbă timp de 10-15min., după care se înghite cu apă.
-maceratul
la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la
250ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei,
apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se
beau 3 căni cu macerat pe zi, cu 30min. înainte de mese.
-infuzia
– se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250ml de
apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei,
apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se
beau 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese.
Comentarii
Trimiteți un comentariu