Ulei de Cânepă
Cânepa este o plantă erbacee anuală din familia Cannabaceae cu
talie înaltă, de 2-3 m, putând creşte până la 5 m în cazuri
excepţionale. Are o tulpină neramificată, frunze lanceolate lungi,
cu marginea zimţată şi inflorescenţe dense, semicompacte.
Frunzele planei sunt păroase, florile masule formează panicule
polinifere iar cele femele au culoare verde, iar fructul este o
achenă de culoare gri verzuie.
În scop fitoterapeutic se utilizează florile şi tulpinile
femele, din care se prepară diverse tincturi, iar din seminţele
de cânepă se extrage ulei, cu efecte deosebite asupra
sănătăţii şi frumuseţii.
Cânepa - Compoziţie
Cânepa conţine uleiuri volatile, flavonoide, canabispirona,
substanţe minerale, proteine, lipide, betacaroten, acid ascorbic,
tiamină, riboflavină, niacină, acizi graşi, rezine şi colină.
Cânepa - Acţiune
Planta
de cânepă are acţiune hipnotică, analgezică, sedativă,
antispastică, bronhodilatatoare, antibiotică, estrogenă,
antiemetică şi anticonvulsivă.
Cânepa - Indicaţii terapeutice
Preparatele medicinale din cânepă au efecte sedative şi de aceea
sunt utilizate în terapii din domeniile neurologic şi
psihiatric.
Datorită proprietăţilor analgezice, cânepa poate fi aministrată în afecţiuni gastrice grave (cancere), în ulcere gastrice, în afectiuni ale căilor respiratorii - astm, emfizem, bronşită cronică, în nevralgii şi în boli psihice.
De asemenea, substanţele din plantă sunt eficienteîn caz de diaree, tumori, depresie, surmenaj, migrene, anestezii locale şi boli ale căilor urinare.
Datorită proprietăţilor analgezice, cânepa poate fi aministrată în afecţiuni gastrice grave (cancere), în ulcere gastrice, în afectiuni ale căilor respiratorii - astm, emfizem, bronşită cronică, în nevralgii şi în boli psihice.
De asemenea, substanţele din plantă sunt eficienteîn caz de diaree, tumori, depresie, surmenaj, migrene, anestezii locale şi boli ale căilor urinare.
Mod de administrare:
Seminţele de cânepă decorticate
sunt o sursă ideală de energie datorată conţinutului ridicat
aminoacizi esenţiali si acizilor graşi esentiali Omega 6 si Omega
3, dar şi de minerale precum calciul, fierul, fosforul, magneziul.
Seadminsitrează 2 linguri de seminţe (30gr) pe zi, în caz de
oboseală, stres, sarcină şi alăptare, hipertensiune, diabet,
artrită reumatoidă şi pentru menţinerea echilibrului hormonal.
Uleiul de cânepă
obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cânepă este unul
dintre cele mai sănătoase uleiuri naturale.
Acesta este recomandat în caz de diabet, colesterol mărit, sindrom premenstrual şi menopauză, afecţiuni dermatologice (eczeme, dermatite atopice, psoriazis, lupus), astm, osteoporoză, cancer.
Acesta este recomandat în caz de diabet, colesterol mărit, sindrom premenstrual şi menopauză, afecţiuni dermatologice (eczeme, dermatite atopice, psoriazis, lupus), astm, osteoporoză, cancer.
Se poate administra ca atare, în cantitate de 10-20 ml zilnic sau în
salate, cu paste sau orez, pe cartofi la cuptor.
Este hrănitor, dând şi o savoare deosebită preparatelor la care îl adăugăm. Este important să nu se încingă, de aceea este bine să fie adăugat direct în farfurie.
Este hrănitor, dând şi o savoare deosebită preparatelor la care îl adăugăm. Este important să nu se încingă, de aceea este bine să fie adăugat direct în farfurie.
De asemenea, din seminţele de cânepă măcinate sepoate
obţine făina de cânepă, care are un conţinut bogat
de fibre alimentare, care te vor ajuta să ai un tranzit intestinal
optim pentru confortul şi sănătatea ta. Aceasta este indicată şi
în caz de constipaţie, este recomandată în alimentaţia
vegetarienilor, ajută lamenţinereapărului şi unghiilor, adjuvant
pentru diabetici şi pentru persoanele vârstnice, care se confruntă
cu probleme alememoriei.
Făina de cânepă se foloseşte în amestec cu alte tipuri de fină care conţin gluten, în proporţie de maxim 20%, în reţetele dumneavoastră preferate de pâine, biscuiţi, fursecuri sau prăjituri.
Făina de cânepă se foloseşte în amestec cu alte tipuri de fină care conţin gluten, în proporţie de maxim 20%, în reţetele dumneavoastră preferate de pâine, biscuiţi, fursecuri sau prăjituri.
Cânepa - Precauţii şi
contraindicaţii
Seminţele
de cânepă care se
găsesc în magazinele bio nu au contraindicaţii, le putem consuma
zinic fără să ne temem de reacţii adverse. Doza medie pentru un
adult este de 2 linguri zilnic. Având un gust plăcut, se pot
consuma ca atare sau pot fi adăugate în alte preparate, fie că e
vorba despre felul principal, salate sau desert.
Pentru
a le păstra toate proprietăţile, important este să nu le preparăm
termic, ci să le punem direct în farfurie, în momentul servirii.
Excesul de seminţe, în general, poate fi greu de digerat şi poate
să creeze neplăceri dacă mâncăm mult dintr-o dată. Deoarece
seminţele au valori energetice mari, persoanele care suferă de
obezitate nu vor depăşi doza medie indicată.
Consumul plantei nerecomandat de medic sau în afara supravegherii medicale poate duce la dependenţă, narcomanie, degradare fizică şi psihică.
Consumul plantei nerecomandat de medic sau în afara supravegherii medicale poate duce la dependenţă, narcomanie, degradare fizică şi psihică.
Cânepa - În cosmetică
Loţiunile pe bază ulei de seminţe de cânepă sunt recomandate
pentru calmarea şi recondiţionarea pielii uscate, deteriorate,
ajută la creşterea elasticităţii membranei şi capacitatea de
menţinere a apei în ţesuturi.
Uleiul
de cânepă ajută
la reducerea acneei, a abraziunilor minore, a psoriazisului şi a
eczemelor. Acest ulei nu lasă grăsime pe piele, deci nu este
lipicios, se absoarbe rapid prin pori, este emolient şi are
proprietăţi de reîntinerire şi hidratare a pielii, fiind
recomandat pentru prevenirea apariţiei ridurilor dar şi a
celulitei, atunci când este aplicat prin masaj.
Comentarii
Trimiteți un comentariu