Ulei de Cânepă



Cânepa este o plantă erbacee anuală din familia Cannabaceae cu talie înaltă, de 2-3 m, putând creşte până la 5 m în cazuri excepţionale. Are o tulpină neramificată, frunze lanceolate lungi, cu marginea zimţată şi inflorescenţe dense, semicompacte.   
Frunzele planei sunt păroase, florile masule formează panicule polinifere iar cele femele au culoare verde, iar fructul este o achenă de culoare gri verzuie. 
În scop fitoterapeutic se utilizează florile şi tulpinile femele, din care se prepară diverse tincturi, iar din seminţele de cânepă se extrage ulei, cu efecte deosebite asupra sănătăţii şi frumuseţii. 

Cânepa - Compoziţie 

Cânepa conţine uleiuri volatile, flavonoide, canabispirona, substanţe minerale, proteine, lipide, betacaroten, acid ascorbic, tiamină, riboflavină, niacină, acizi graşi, rezine şi colină.  

Cânepa - Acţiune  

Planta de cânepă are acţiune hipnotică, analgezică, sedativă, antispastică, bronhodilatatoare, antibiotică, estrogenă, antiemetică şi anticonvulsivă. 

Cânepa - Indicaţii terapeutice  

Preparatele medicinale din cânepă au efecte sedative şi de aceea sunt utilizate în terapii din domeniile neurologic şi psihiatric.
Datorită proprietăţilor analgezice, cânepa poate fi aministrată în afecţiuni gastrice grave (cancere), în ulcere gastrice, în afectiuni ale căilor respiratorii - astm, emfizem, bronşită cronică, în nevralgii şi în boli psihice.
De asemenea, substanţele din plantă sunt eficienteîn caz de  diaree, tumori, depresie, surmenaj, migrene, anestezii locale şi boli ale căilor urinare. 

Mod de administrare: 

Seminţele de cânepă decorticate 

sunt o sursă ideală de energie datorată conţinutului ridicat aminoacizi esenţiali si acizilor graşi esentiali Omega 6 si Omega 3, dar şi de minerale precum calciul, fierul, fosforul, magneziul. Seadminsitrează 2 linguri de seminţe (30gr) pe zi, în caz de oboseală, stres, sarcină şi alăptare, hipertensiune, diabet, artrită reumatoidă şi pentru menţinerea echilibrului hormonal. 

Uleiul de cânepă  

obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cânepă este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri naturale.
Acesta este recomandat în caz de diabet, colesterol mărit, sindrom premenstrual şi menopauză, afecţiuni dermatologice (eczeme, dermatite atopice, psoriazis, lupus), astm, osteoporoză, cancer. 
Se poate administra ca atare, în cantitate de 10-20 ml zilnic sau în salate, cu paste sau orez, pe cartofi la cuptor.
Este hrănitor, dând şi o savoare deosebită preparatelor la care îl adăugăm. Este important să nu se încingă, de aceea este bine să fie adăugat direct în farfurie. 

De asemenea, din seminţele de cânepă măcinate sepoate obţine făina de cânepă, care are un conţinut bogat de fibre alimentare, care te vor ajuta să ai un tranzit intestinal optim pentru confortul şi sănătatea ta. Aceasta este indicată şi în caz de constipaţie, este recomandată în alimentaţia vegetarienilor, ajută lamenţinereapărului şi unghiilor, adjuvant pentru diabetici şi pentru persoanele vârstnice, care se confruntă cu probleme alememoriei.
Făina de cânepă se foloseşte în amestec cu alte tipuri de fină care conţin gluten, în proporţie de maxim 20%, în reţetele dumneavoastră preferate de pâine, biscuiţi, fursecuri sau prăjituri. 

Cânepa - Precauţii şi contraindicaţii  

Seminţele de cânepă care se găsesc în magazinele bio nu au contraindicaţii, le putem consuma zinic fără să ne temem de reacţii adverse. Doza medie pentru un adult este de 2 linguri zilnic. Având un gust plăcut, se pot consuma ca atare sau pot fi adăugate în alte preparate, fie că e vorba despre felul principal, salate sau desert. 
Pentru a le păstra toate proprietăţile, important este să nu le preparăm termic, ci să le punem direct în farfurie, în momentul servirii. Excesul de seminţe, în general, poate fi greu de digerat şi poate să creeze neplăceri dacă mâncăm mult dintr-o dată. Deoarece seminţele au valori energetice mari, persoanele care suferă de obezitate nu vor depăşi doza medie indicată.
Consumul plantei nerecomandat de medic sau în afara supravegherii medicale poate duce la dependenţă, narcomanie, degradare fizică şi psihică. 

Cânepa - În cosmetică

Loţiunile pe bază ulei de seminţe de cânepă sunt recomandate pentru  calmarea şi recondiţionarea pielii uscate, deteriorate, ajută la creşterea elasticităţii membranei şi capacitatea de menţinere a apei în ţesuturi. 
Uleiul de cânepă ajută la reducerea acneei, a abraziunilor minore, a psoriazisului şi a eczemelor. Acest ulei nu lasă grăsime pe piele, deci nu este lipicios, se absoarbe rapid prin pori, este emolient şi are proprietăţi de reîntinerire şi hidratare a pielii, fiind recomandat pentru prevenirea apariţiei ridurilor dar şi a celulitei, atunci când este aplicat prin masaj.  

Anckaert Ives Leon, Avilomy srl

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Aterostop

Vermicin forte

Ulei de Chimen negru (Negrilică)